Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Αποσύρθηκε το σκληρό αντι-gay νομοσχέδιο της Ουγκάντα

Το νομοσχέδιο που προέβλεπε εκτελέσεις και ισόβιες ποινές για όσους έπρατταν το "αδίκημα" της ομοφυλοφιλίας-διαφυλικότητας, δεν συζητήθηκε και πρακτικά αποσύρθηκε από την παρούσα Βουλή της Ουγκάντα.

Εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου δήλωσε πως δεν...
υπήρχε χρόνος για τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου που είχε προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις. Ο David Bahati που πρότεινε το σχέδιο νόμου, δήλωσε πως θέλει να επαναφέρει το θέμα, όμως πρακτικά αυτό δεν μπορεί να γίνει στην παρούσα Βουλή της Ουγκάντα. 

Τα νομοσχέδια που αποφασίζεται να μην συζητηθούν αποσύρονται και πρέπει να γίνει εκ νέου η προτασή τους στην επόμενη Βουλή.
Η ομοφυλοφιλία είναι ήδη παράνομη στην Ουγκάντα, όμως με το νομοσχέδιο που προτάθηκε το 2009 προβλεπόταν παράλληλα η εκτέλεση και ισόβια φυλάκιση, για ορισμένα αδικήματα.

Το νομοσχέδιο είχε προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή και υπήρχαν πολλές πιέσεις από κυβερνήσεις και οργανισμούς για την απόσυρσή του. Η Αμερικάνικη κυβέρνηση το έχει χαρακτηρίσει επανειλλημένα ως «απεχθές», ενώ ο ΟΗΕ και το Βατικανό(!) είχαν επίσης ταχθεί εναντίον του.
 
(Στη φωτογραφία απεικονίζεται δημοσίευμα απο εφημεριδα της Oυγκάντα η οποία σε μια έκρηξη μίσους είχε δημοσιοποιήσει φωτογραφίες, ονόματα και διευθύνσεις από άτομα τα οποία προσπαθούσαν να προστατέψουν τα ανθρώπινα δικαιώματα της ομοφυλοφιλικής-διαφυλικής κοινότητας της Ουγκάντα. Η εφημερίδα έκλεισε μετά απο απόφαση δικαστηρίου σχετικά με τη συγκεκριμένη σειρά δημοσιευμάτων.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου