Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Παγκόσμια ημέρα κατά της ομοφοβίας

Το 2011 ακούσαμε και είδαμε γραμμένη την λέξη ομοφοβία, ίσως συχνότερα από κάθε άλλη χρονιά. Την ίδια στιγμή στην Αμερική, πλήθος πολιτών κινητοποιούνταν με την αρωγή διάσημων και πολιτικών προσωπικοτήτων σε μια καμπάνια για τις επιπτώσεις της ρατσιστικής συμπεριφοράς και λόγου στο σχολείο, την οικογένεια, το στενό φιλικό ή ευρύ κοινωνικό
Παγκόσμια ημέρα κατά της ομοφοβίας
περιβάλλον. Αφορμή υπήρξε ο σοκαριστικός αριθμός των ομοφυλόφιλων εφήβων που έχουν οδηγηθεί σε κοινωνικό αποκλεισμό και σε κάποιες περιπτώσεις και στην αυτοκτονία.
Τι είναι όμως η ομοφοβία;
Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον κλινικό ψυχολόγο Weinberg το 1969, ο οποίος προσδιόρισε μ' αυτό τον τρόπο το μίσος και τη μισαλλοδοξία για τους ομοφυλόφιλους άντρες και γυναίκες καθώς και τον παράλογο φόβο για στενή επαφή μαζί τους. Η ομοφοβία αφορά την διάκριση βάσει σεξουαλικότητας και οφείλεται σε παράγοντες τόσο κοινωνικούς όσο και άμεσα σχετιζόμενους με το άτομο και τις εμπειρίες του.
Φαινόμενο όχι τόσο με ένταση αλλά με διάρκεια και διείσδυση στις κοινωνικές στάσεις και συμπεριφορές, η ομοφοβία, έγινε το επίκεντρο αγώνων καταπολέμησης της επί δεκαετίες. Στην πορεία αυτή και μόλις το 1992 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία από τον κατάλογο ψυχικών ασθενειών ενώ το 2006, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε το συμβολισμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ομοφοβίας καλώντας με ψήφισμα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αναλάβουν δράσεις για την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω ομοερωτικού προσανατολισμού.
Κοινό μυστικό αποτελεί ότι η ομοφοβία έχει πρόσωπο και στην Ελλάδα του 2011. Εκφάνσεις του φαινομένου αυτού: η απόρριψη και απομόνωση, η αποστροφή στην ιδέα ότι κάποιος κοντινός μας είναι gay καθώς και η άσκηση ψυχικής, λεκτικής και σωματικής βίας. Πρόσωπο όμως έχουν και τα θύματα της, οι νέοι- έφηβοι αποδέκτες των καταστροφικών συνεπειών της που μπορεί να συνίστανται από την έλλειψη αυτοεκτίμησης, την κατάθλιψη μέχρι και την αυτοκτονική συμπεριφορά.
Το ερώτημα είναι αν για μια ακόμα φορά θα περιμένουμε να πάρει διαστάσεις κοινωνικού φαινομένου όπως έγινε στην Αμερική και σε άλλες χώρες της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, ή για πρώτη φορά θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι για να το προλάβουμε;
Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Ομοφοβίας, η Colour Youth, LGBTQ Κοινότητα Νέων Αθήνας, πραγματοποιεί καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης «Η Ομοφοβία Σου Μου Αφήνει Σημάδια», σχετικά με το φαινόμενο και τις επιπτώσεις του, στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για ένα αύριο πλήρους ισότητας. 

Το βίντεο της Colour Youth: (Απλά Υπέροχο!)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου