Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Συνέντευξη με τον πρόεδρο της Ομοφυλοφιλικής και Λεσβιακής Φοιτητικής Κοινότητας Καστοριάς!

Όνομα επίθετο: Μιχάλης Τολμίδης
Πόλη: Καβάλα-Δράμα
Ημερ. γέννησης: 04-05-1989
Περιοχή που μένεις στην Καστοριά: Κέντρο
Ασχολίες: Φωτογραφία, pc, mac και πολλά άλλα
Αγαπημένο μάθημα: Διαχείριση επικοινωνιακών κρίσεων
Αγαπημένο φαγητό: Fast Food, Κανελόνια
Ατάκα που σε χαρακτηρίζει;: If you never try, you'll never know
Ομάδα: ΑΕΚάρα!
Ελεύθερος;: Δεν μου αρέσει να μιλάω για την προσωπική μου ζωή.
Που σε βρίσκουν?: Στο γυμναστήριο, στα μαθήματα,Facebook: http://www.facebook.com/michaeltheabso

Θέλεις να μου μιλήσεις λίγο για σένα; 
Δεν ξέρω τι να σου πρώτο πω. Μεγάλωσα στην Γερμανία, πήγα δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο στην Δράμα. Το μηχανογραφικό μου με έστειλε στην Καστοριά και εδώ και 3 χρόνια είμαι εδώ. Όνειρο να σπουδάσω μετά Ιστορία Τέχνης. Να μπορέσω να αξιοποιήσω έτσι τον χρόνο μου και τα χρήματα μου ώστε να μην χρειάζεται να δουλεύω για να ασχοληθώ εθελοντικά με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Πως πήρες αυτή τη ριζοσπαστική πρωτοβουλία για την δημιουργία της πρώτης ομοφυλοφιλικής και λεσβιακής φοιτητικής ένωσης στην Ελλάδα;
Δεν θεωρώ ότι ήταν ριζοσπαστική πρωτοβουλία. Ήταν απλά μια ιδέα δική μου και μιας φίλης μου. Ας ξεκινήσω από την αρχή. Στο παράρτημα εκείνη την εποχή της δημιουργίας υπήρξε ένας φοιτητής ομοφυλόφιλος. Όταν το είπε στους γονείς του θέλησαν να τον απομακρύνουν από την Καστοριά, τους φίλους του και φυσικά από τον άνθρωπο που εκείνη την εποχή ήταν μαζί του. Όπως καταλαβαίνεις το παιδι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Δέχτηκε απλά τον εκβιασμό των δικών του και έφυγε από την Καστοριά. Όλο αυτό ήταν τόσο δυνατό που πραγματικά δεν ήξερα τι να κάνω για να τον βοηθήσω. Έτσι αποφάσισα ότι αν υπήρχε μια ομοφυλοφιλική ένωση στην Καστοριά θα μπορούσε να βοηθήσει παιδιά που θα αντιμετώπιζαν το ίδιο αλλά και οπιοδήποτε άλλο πρόβλημα σχετίζεται με την σεξουαλικότητακαι τον ρατσισμό. Αυτό ήταν την επόμενη μέρα δημιουργήθηκε η ένωση και αρχίσαμε να ψάχνουμε μέλη και υποστηρικτές.
Πότε ξεκίνησε;
10 Μαρτίου του 2009 ξεκινήσαμε τις συζητήσεις για το πώς θα υλοποιηθεί το εγχείρημα μας και την ίδια μέρα καταλήξαμε στην τελική μορφή που θα έχει.

Ξεκίνησες με κάποιο πρότυπο για τη δημιουργία της ένωσης; Από ότι γνωρίζω υπάρχουν παρόμοιες ενώσεις σε αρκετές χώρες του εξωτερικού;
Στο εξωτερικό φυσικά και υπάρχουν και έχουν και πάρα πολλά μέλη. Στην Ελλάδα είναι πιο δύσκολα. Δεν υπήρχε καμία παρόμοια φοιτητική ένωση στην Ελλάδα για να μπορέσουμε να ζητήσουμε την βοήθεια τους. Ξεκινήσαμε από το μηδέν κυριολεκτικά. Ξεκινήσαμε το καταστατικό με το οποίο θα μπορούσαμε να ζητήσουμε και την επίσημη αναγνώριση από το ΤΕΙ δυτικής Μακεδονίας αλλά στην πορεία καταλάβαμε ότι δεν χρειαζόμασταν τίποτα. Δεν χρειαζόμασταν καμία αναγνώριση από κανέναν. Ήμασταν εδώ, είτε το ήθελαν, είτε όχι. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να τους παρακαλέσουμε για τίποτα.

Θέλεις να πεις πως οι πρόεδροι των τμημάτων δεν ήθελαν να δημιουργηθεί η ένωση στο παράρτημα Καστοριάς; 
Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Μόλις ξεκινήσαμε ενημερώσαμε τους προεδρους των τμημάτων του παραρτήματος και τις φοιτητικές παρατάξεις. Οι μόνες που απάντησαν ήταν οι παρατάξεις και μας είπαν φυσικά πως μπορούμε να συνεχίσουμε χωρίς να τους ενοχλεί τίποτα από όσα θέλαμε να υλοποιήσουμε. Η αρχική επιστολή είχε φυσικά ενημερωτικό χαρακτήρα για όσα σκοπεύαμε να κάνουμε. Οι επιστολές αυτές στάλθηκαν και στα προσωπικά e-mail των προεδρων των τμημάτων και στις γραμματείες των τμημάτων. Καμία επιστολή μας δεν πήρε αριθμό πρωτοκόλλου.


Αυτή τη στιγμή, είναι η μοναδική ομοφυλοφιλική και λεσβιακή φοιτητική ένωση στην Ελλάδα, ποιες ήταν οι αντιδράσεις που παρατηρήσατε από τον υπόλοιπο κόσμο;
Είναι η μοναδική ομοφυλοφιλική και λεσβιακή φοιτητική ένωση στην Ελλάδα. Δεν έχουμε ακόμα καταστατικό οπότε δεν μπορώ να σου πω πως αποτελεί μια επίσημη ένωση. Το σημαντικό είναι πως εμείς νιώθουμε πως η αναγνώριση έχει έρθει από τους συμφοιτητές μας και από όλη την ομοφυλοφιλική και λεσβιακή κοινότητα της χώρας. Μπορώ να σου πω πως μόνο θετικά άκουσα εγώ. Καλό θα ήταν να μην ασχοληθούμε με τα αρνητικά γιατί πραγματικά δεν αξίζει. Δεν ήταν και τεκμηριωμένα οπότε θα ήθελα να μην σου τα αναφέρω.

Παρατήρησα ότι ασχολήθηκαν αρκετά μέσα με τη ομοφυλοφιλική και λεσβιακή φοιτητική ένωση, πως σε αντιμετώπισαν;
Το βήμα για την δημιουργία ήταν τόσο ξαφνικό εκείνη την περίοδο που τα ομοφυλοφιλικά portal, site, blog μας αγκάλιασαν με τον καλύτερο τρόπο. Η ΟΛΚΕ ήταν η πρώτη που μιλήσαμε μαζί τους. Τα παιδιά ήταν τόσο ενθουσιασμένα με την δημιουργία της ένωσης που μας στηρίζουν ακόμα και σήμερα. Είμαστε τόσο προσεκτικοί που είπαμε αρκετά όχι. Ίσως να το πιστέψετε κιόλας. Αλλά υπέροχες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης μας έκαναν πρόταση για θέματα και αφιερώματα και είπαμε όχι. Με αντιμετώπισαν καλύτερα από οτι περίμενα.

Σχεδόν όλοι οι φοιτητές ξέρουν για σένα και για την ένωση. Τι αντίκτυπο είχε στην ζωή σου; Το μετάνιωσες; 
Το προσωπικό κόστος αν μιλάς για αυτό ήταν και είναι τεράστιο. Πολλές φορές αναρωτιέμαι πως θα ήταν η ζωή μου αν δεν έκανα και δεν έλεγα σε κανέναν για μένα (Αυτόν τον δρόμο επιλέγουν πάρα πολλοί συμφοιτητές μας). Παρά τις θυσίες και τα προβλήματα που μου δημιούργησε σε προσωπικό, φιλικό και κοινωνικό επίπεδο θεωρώ πως ότι έκανα θα το έκανα και σήμερα. Στην αρχή έχασα τις παρέες μου και τα φιλαράκια μου και στην πορεία άρχισαν τα σχόλια από πίσω μου και το γνωστό ‘κράξιμο’ που λέτε οι περισσότεροι. Το πιο ενοχλητικό είναι ότι τα λένε από πίσω σου και δεν σου δίνουν την ευκαιρία να τους απαντήσεις και να ανοίξεις διάλογο. Ωραιότερη στιγμή μέχρι τώρα είναι η συμπάθια και η φιλία που δείχνουν στο πρόσωπο μου ετεροφυλόφιλοι φοιτητές, άντρες και γυναίκες. Και αυτό γιατί κατάλαβαν ότι όσα έκανα τα έκανα με αξιοπρέπεια και χωρίς να θίγω κανέναν.  Χωρίς να φοβηθώ ποτέ ότι θα μείνω μόνος. Οπως ξέρεις η ζωή ενός ΄΄κρυφού΄΄ ομοφυλόφιλου είναι πιο εύκολη. Εγώ είχα το θάρρος (κατά πολλούς και την μ@λ@κία κατά άλλους) και επέλεξα τον δύσκολο δρόμο. Ίσως κάποιος έπρεπε να φορτωθεί όλα τα βάρη για να είναι καλά κάποιοι άλλοι φοιτητές. Έχουν βοηθηθεί αρκετά παιδιά από την ένωση. Και πιστεύω πως το ίδιο θα συνεχίσει να γίνεται και στο μέλλον. Το μόνο που δεν ήθελα ήταν να βγει όλη η προσπάθεια μας σαν κάτι χυδαίο και ανούσιο.


Ενδιαφέρθηκαν πολλά άτομα για την ομοφυλοφιλική και λεσβιακή ένωση;
Τις πρώτες μέρες όχι. Δεν ενδιαφέρθηκε κανένας. Τους επόμενους μήνες όμως, όχι μόνο από τον χώρο του Παραρτήματος αλλά και από τον νομό Καστοριάς άρχισαν να ενδιαφέρονται όλο και περισσότερα άτομα. Έστελναν e-mail και ρωτούσαν για την ένωση. Φυσικά όσο περνούσε ο καιρός μας μάθαιναν περισσότερα άτομα. Είμαι πολύ ικανοποιημένος για τον σημερινό αριθμό των μελών. Δεν είναι μόνο από την Καστοριά και φοιτητές αλλά άτομα από όλη την Ελλάδα και φυσικά ετεροφυλόφιλοι που απλά με την εγγραφή τους δείχνουν πως μας στηρίζουν.

Το επόμενο βήμα της ένωσης πιο είναι;
Να γίνει το καταστατικό και να έχουμε έναν μόνιμο συμβολαιογράφο και δικηγόρο. Πράγμα πολύ δύσκολο. Δεν έχουμε έσοδα από πουθενά και προσέχουμε πάρα πολύ τους χορηγούς που μας έχουν πλησιάσει από την πρώτη μέρα. Φυσικά το μόνιμο μέλημα μας είναι η ενημέρωση των νέων φοιτητών και η ένταξη νέων παιδιών στην ένωση που όπως γνωρίζεις είναι χωρίς καμία συνδρομή.


Το μέλλον πως το φαντάζεσαι;
Έχω πει και σε μια προηγούμενη συνέντευξη μου πως το μέλλον το φαντάζομαι <<Φωτινό και Πολύχρωμο>>. Θα σου πω το ίδιο. Θέλω να μπορέσουμε επιτέλους να κατοχυρώσουμε και στην πράξη όλα αυτά που οι ετεροφυλόφιλοι τα έχουν αυτονόητα στην ζωή τους και δεν τα εκτιμούν. Όποιος έχει ερωτευτεί στην ζωή του καταλαβαίνει σίγουρα γιατί προσπαθούμε. Προσπαθούμε για τα απλά θέματα της καθημερινότητας που για εμάς είναι πολυτέλεια. Με σεβασμό προς όλες τις κατευθύνσεις και αξιοπρέπεια. Είναι δύσκολο και θέλει χρόνο. Εύχομαι μην μας αναγκάσουν να τα διεκδικήσουμε με χειρότερο τρόπο. Δεν αργεί, θα έρθει και αυτή η εποχή.

Σε ευχαριστώ
Εγώ σε ευχαριστώ που μου έδωσες την ευκαιρία να γνωρίσουν περισσότερα παιδιά της Καστοριάς και φοιτητές την ένωση. 

Επικοινωνία με την Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Φοιτητική Κοινότητα Καστοριάς:
Η ομάδα στο facebookκλικ εδώ


Ένα μεγάλο μπράβο από εμένα στα παιδιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου