Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΦΟΒΙΑ by Stephan Kapellas(gitv.gr)


Αναφορές σε χριστιανικά κείμενα που καταδικάζουν την ομοφυλοφυλία:
Η ομοφυλοφιλία είναι κατακριτέα από τις περισσότερες θρησκείες του κόσμου. Σε αυτές ανήκει και ο χριστιανισμός και τα ετερόδοξα δόγματά του (ορθόδοξοι, καθολικοί, προτεστάντες, κ.α.) Μέσα σε χριστιανικά κείμενα υπάρχουν κάποιες αναφορές σε κείμενα που καταδικάζουν τον ανδρικό/γυναικέιο σοδομισμό ή αλλιώς ομοφυλοφιλία. Σε εβραϊκό κείμενο της παλαιά διαθήκης αναφέρεται:  «Καὶ ὃς ἂν κοιμηθῇ μετά ἄρσενος κοίτην γυναικός, βδέλυγμα ἐποίησαν ἀμφότεροι· θανάτῳ θανατούσθωσαν, ἔνοχοί εἰσιν». (Λευιτικό 18:22· 20:13, Ο (Μτφρ.: Εάν ένας άνδρας κοιμηθεί με έναν άντρα όπως με μια γυναίκα, και οι δύο έχουν διαπράξει βδέλυγμα). Στη καινή διαθήκη, υπάρχουν και εκεί αναφορές που χαρακτηρίζουν την ομοφυλοφιλία ως αφύσικη κατάσταση :  «Ὁμοίως δὲ καὶ οἱ ἄρσενες ἀφέντες τὴν φυσικὴν χρῆσιν τῆς θηλείας ἐξεκαύθησαν ἐν τῇ ὀρέξει αὐτῶν εἰς ἀλλήλους, ἄρσενες ἐν ἄρσεσι τὴν ἀσχημοσύνην κατεργαζόμενοι καὶ τὴν ἀντιμισθίαν ἣν ἔδει τῆς πλάνης αὐτῶν ἐν ἑαυτοῖς ἀπολαμβάνοντες». (Ρωμαίους 1:27) Μάλιστα όσοι εμμένουν σε αυτή την πορεία «βασιλείαν Θεοῦ οὐ κληρονομήσουσι». (1 Κορινθίους 6:9, 10)
Η εκκλησία τi θέση παίρνει στον 21ο αιώνα για το ζήτημα αυτό?
Αν και τα χρόνια πέρασαν και η κοινωνία μας συνεχώς μεταβάλλεται, η εκκλησία έχει μείνει πιστή στις εβραϊκές τις παραδόσεις περί αμαρτίας και αρρώστιας, όσον αφορά τους ομοφυλόφιλους. Η ορθόδοξη εκκλησία (που ακόμα και τώρα είναι η επίσημη εκκλησία της Ελλάδος) είναι κάθετη στις απόψεις της για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης  Άνθιμος, ο οποίος επανελειμένα έχει αναφερθεί κατά των ομοφυλόφιλων επικαλούμενος τις γραφές. Ένας άλλος μητροπολίτης ο εκ Πειραιώς Σεραφείμ, έχει αναφερθεί με σκληρά λόγια εναντίον των ομοφυλόφιλων¹. Καταλαβαίνετε ότι η εκκλησία σήμερα δεν έχει και τις καλύτερες διαθέσεις ή μάλλον θα έλεγα εκσυγχρονισμένες αντιλήψεις περί της ομοφυλοφιλίας.
¹Πηγή από tvxs.gr: http://tinyurl.com/6bduvay
Δόγματα και εκκλησίες που αποδέχονται τους ομοφυλόφιλους:
Προς έκπληξη πολλών από εμάς, υπάρχουν εκκλησίες χριστιανικές που δέχονται τους ομοφυλόφιλους, αλλά και το γάμο αυτών. Οι εκκλησίες ή αλλιώς τα δόγματα που επιτρέπουν ή είναι υπό συζήτηση το θέμα της τέλεσης του γάμου των ομοφυλόφιλων είναι οι έξεις: ¹Αγγλικανική Εκκλησία και συγκεκριμένα του Καναδά, Παλαιο-καθολικοί, Μεταρρυθμισμένη Καθολική Εκκλησία, Φιλελεύθερη Καθολική Εκκλησία, Λουθηρανική και Μεταρρυθμισμένη Εκκλησία (στις: Σουηδία, Δανία, Γερμανία, Η.Π.Α., Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Πολωνία, Ελβετία, Καναδά, Νορβηγία.) Πρεσβυτεριανή Εκκλησία (Η.Π.Α.), Μεθοδισμός, Μοραβιανή Εκκλησία (Νότιος Αμερική), Προτεσταντική Εκκλησία στην Ολλανδία, Ηνωμένη Προτεσταντική Εκκλησία στο Βέλγιο και τέλος Εκκλησία Ενότητας. Με άλλα λόγια υπάρχουν χριστιανικές εκκλησίες ανά τον κόσμο (κυρίως το δυτικό) που είναι ανεκτικοί προς στους ομοφυλόφιλους, ενώ κάποιες από αυτές τελούν ή σκέφτονται να τελέσουν γάμους ομοφυλόφιλων.
Οι θρησκείες ως κύριο αίτιο ανάπτυξης της εσωτερικευμένης ομοφοβίας του ατόμου.
Πολλοί ομοφυλόφιλοι κατά τη μετάβαση τους στην εφηβεία, αλλά και πολύ αργότερα, νιώθουν ενοχές για αυτό που είναι. Πιστεύοντας στις διδασκαλίες της εκκλησίας περί σοδομισμού, ανωμαλίας και αρρώστιας, αρκετοί είναι αυτοί που θέλουν να αποβάλουν ως δια μαγείας από μέσα τους αυτό που τους τρώει. Φυσικά αναφέρομαι στην ομοφυλοφιλία, που για κάποιους φαντάζει κάτι πέρα από κάθε λογική, κάτι το οποίο δε θα σε οδηγήσει στο παράδεισο ή ακόμη καλύτερα κάτι που θα σε εμποδίσει να συμπορευτείς στην αιώνια  βασιλεία του Θεου(για τους πολύ φαντασιόπληκτους!!). Εδώ λοιπόν αρχίζει μια μάχη μεταξύ του « καλού και του κακού». Έρχονται οι αμφιβολίες για το αν ειμαι άρρωστος ή δαιμονισμένος,, αν πρέπει να πάω στον ιερέα να με κάνει καλά ή σε κάποιο «πιο ειδικό»? Οι σκέψεις πλανώνται πάνω από ένα σύννεφο γεμάτο μίσος, θλίψη, απογοήτευση και τελικά οδηγούν στη λάθος έξοδο, δηλαδή να στρέφεσαι κόντρα στη φύση σου και σε αυτό που γεννήθηκες. Να προσπαθείς να αλλάξεις κάτι που δε μπορείς και  να μισείς άλλους ομοφυλόφιλους γιατί τους θεωρείς ένα «λάθος» που στην ουσία είσαι και εσύ ένα από αυτούς.
¹Πηγή από wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Blessing_of_same-sex_unions_in_Christian_churches
Συνέπειες της μη αποδοχής τη ταυτότητας  στο άτομο, λόγω  της μη αποδοχής του από την εκκλησία.
Η μη αποδοχή της ταυτότητας  λόγω της εσωτερικευμένης ομοφοβίας που το διακατέχει, δυστυχώς έχει αρνητικές συνέπειες για το άτομο αυτό. Πολλοί ομοφυλόφιλοι μετά από πολλές και αλλεπάλληλες εσωτερικές συγκρούσεις για το αν είναι άρρωστοι, αμαρτωλοί, ανώμαλοι κ.ο.κ βρίσκουν τη λύση στην αυτοκτονία. Μη μπορώντας να αντέξουν το βάρος της ταυτότητας τους καταφεύγουν εκεί. Κυρίως όταν τα άτομα αυτά έχουν μεγαλώσει  σε περιβάλλον κοντά στην εκκλησία και αυτά που ακούνε για τους ομοφυλόφιλους είναι μόνο αρνητικά, τότε το ίδιο το άτομο νιώθει και αρνητικά για αυτό που είναι. Κάποιοι προσπαθούν να «αλλάξουν» αλλά δε τα καταφέρνουν διότι αυτό δεν είναι μια παροδική κατάσταση ή μια ίωση. Αυτό είναι η ταυτότητα τους και έτσι γεννήθηκαν. Δυστυχώς δε σκέφτονται όλοι έτσι, γι’ αυτό και μη μπορώντας άλλο αυτό το πόλεμο συναισθημάτων και σκέψεων καταφεύγουν στο να κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας.
Stephan Kapellas
Πηγές:
1) Wikipedia
2) tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου