Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Γερμανία : Το Μόναχο τιμά τα “Ροζ Τρίγωνα

Ο δήμος του Μονάχου στη Γερμανία, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα μνημείο για να τιμήσει τους ομοφυλόφιλους, θύματα του Ναζισμού, ένα μνημείο για να τιμήσει τα εκατοντάδες θύματα.
Η κατασκευή του μνημείου στο Μόναχο, είναι σημαντική εκτός από συμβολική, μιας και στις 20 Οκτωβρίου 1934, η Ναζιστική αστυνομία, έκανε έφοδο σε όλα τα gay bar της πόλης.
Αυτή η έφοδος, ήταν μια από τις πρώτες που έγιναν κατά το Τρίτο Ράιχ στη Γερμανία, και ήταν η αρχή των όσων θα ακολουθούσαν για την ομοφυλοφιλική κοινότητα κατά τη διάρκεια της εξουσίας του Χίτλερ.
Το μνημείο θα δημιουργηθεί στο κέντρο του Μονάχου, στη διασταύρωση των οδών Oberanger και Dultstrasse εκεί που βρισκόταν το “Scwharzfischer” (Ο μαύρος ψαράς),  έναν από τα πιο δημοφιλή gay bar της πόλης το 1930.
Υπολογίζεται ότι 50.000 ομοφυλόφιλοι ήρθαν αντιμέτωποι με τη Ναζιστική θυριωδία αν και ο αριθμός δε μπορεί να καθοριστεί, μιας και μετά το τέλος του πολέμου οι ομοφοβικοί νόμοι ίσχυαν ακόμη σε πολλές χώρες.
Πολλοί από τους ομοφυλόφιλους, ιδιαίτερα της Γαλλίας, Ολλανδίας, Γερμανίας, Αυστρίας, βρεθήκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και δε θα μάθουμε ποτέ τον ακριβή αριθμό τους. Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι ομοφυλόφιλοι κρατούμενοι, ήταν αναγκασμένοι να φέρουν ένα ρόζ τρίγωνο και οι λεσβίες ένα μάυρο τρίγωνο.
Μετά την απελευθέρωση, αρκετοί ομοφυλόφιλοι που είχαν επιβιώσει βρέθηκαν πάλι φυλακισμένοι επειδή ήταν ομοφυλόφιλοι, μιας και η παράγραφος 175 η οποία ποινικοποιούσε την ομοφυλοφιλία ίσχυε στη Γερμανία μέχρι και το 1969.
Μέχρι το 1995, δεν υπήρξε καμία αναγνώριση των ομοφυλοφίλων κρατουμένων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η πρώτη αναγνώριση ήρθε με την τοποθέτηση ειδικής πλάκας στο Dachau.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου